welzijn & zorg

'Mensen hebben hoop dat het beter wordt'

Kirsten Pauwels over de Zelfmoordlijn in coronatijden
26.03.2021
Foto's
Bob Van Mol

“De Zelfmoordlijn is de enige hulplijn die haar aantal oproepen vorig jaar niet zag stijgen. Dat komt wellicht omdat zelfmoord een lang proces is. Bijna de helft van de oproepers in 2020 meldde al meer dan een jaar suïcidale gedachten te hebben. Wel voerde de lijn ruim een kwart meer gesprekken dan in 2019 en moest dus minder oproepen doorschakelen naar Tele-Onthaal. Dat danken we aan onze vrijwilligers die met meer waren en ook meer permanenties voor hun rekening wilden nemen.” 

“Als iemand ons contacteert, dan gaan we eerst na hoe acuut het probleem is en welke risicofactoren een rol spelen. Bij die factoren zagen we wel verschuivingen. Zo meldden oproepers dat ze zich door de coronamaatregelen nog eenzamer voelden dan anders. We stelden ook vast dat meer oproepers alcohol of drugs gebruikten. Bij de vijftigers gaf bijna een kwart van de mannen aan met dat probleem te kampen. Financiële problemen verhogen ook het risico op zelfmoord. Toch zagen we daar geen toename. Het is wel een factor die we op lange termijn in het oog zullen houden.”

“Gelukkig zijn er ook beschermende factoren die ervoor zorgen dat mensen volhouden. Daar stelden we geen veranderingen vast. Veel oproepers lieten weten dat ze hoop hadden dat de situatie weer beter zou worden. Een tweede reden waarom mensen geen zelfmoord plegen, is omdat ze hun naasten het verdriet willen besparen. Ook daar zagen we geen toenemende problemen.”