welzijn & zorg

“Mensen die geen LGBTI+-vriendenkring hebben, missen het verenigingsleven.”

Nicolas Janssen van Lumi over de coronapandemie

“Lumi is een hulplijn voor iedereen met vragen over gender- en seksuele voorkeur. Waar normaal twee vrijwilligers op een avond onze lijn bemannen, schakelden wij op de drukste momenten iemand extra in. Zo slaagden we erin om in de eerste lockdown 65% meer oproepen te beantwoorden dan in dezelfde periode vorig jaar.” 

“In een normaal jaar bellen mensen vooral omdat ze twijfelen aan hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit, omdat ze het moeilijk hebben zichzelf te aanvaarden of omdat ze bang zijn voor de reacties bij een coming-out. In het voorjaar merkten we een toename in dat gepieker. Het isolement bracht meer tijd om na te denken. Daarnaast vielen praktische vragen op. Kan ik nog naar een vereniging? Corona is geen soa, wat met sexdating? We plaatsten daarom al in maart coronatips op onze website.”
“Veel oproepers contacteerden ons meer dan één keer en gesprekken werden langer. Dat komt wellicht omdat het sociaal isolement woog en ze zich door hun bubbel niet ondersteund voelden. Gesprekken gingen ook over eenzaamheid. Mensen hadden nood aan een verenigingsleven, een groep waar ze zich gesteund voelden en anderen konden leren kennen. Toch moesten we hen vaak teleurstellen. Er waren wel LGBTI+-verenigingen die online activiteiten organiseerden, maar het aanbod was beperkt. Ook daten werd minder vanzelfsprekend. We hoorden daardoor veel singles die angst hadden geen partner meer te vinden. Voor een LGBTI+-persoon is het al moeilijker om iemand te ontmoeten, corona maakte er een extra uitdaging van.”