gezondheid

“Ik blaas liever bellen dan rook”

Generatie Rookvrij wil alle sportterreinen rookvrij zien
30.05.2022

Onder het motto “Ik blaas liever bellen dan rook”, blazen elk jaar honderden kinderen bellen op 31 mei, de Werelddag zonder tabak. Dat doen ze op plaatsen die ze graag rookvrij willen zien. Dit jaar focust de bellenblaasactie van Generatie Rookvrij zich op sportterreinen. De campagne wordt afgetrapt in het stadion van Club Brugge, de eerste Belgische profvoetbalclub waar je rookvrij kan supporteren.

Het profvoetbal toonde al aan dat rookvrij sporten perfect mogelijk is. Sinds 2021 zijn alle stadions van de Belgische Pro League rookvrij. De voetbalwereld roept samen met Generatie Rookvrij op om alle sportclubs dat voorbeeld te laten volgen. Drie profvoetballers zetten de oproep om sportterreinen rookvrij te maken persoonlijk kracht bij: Tessa Wullaert van de Red Flames, Brandon Mechele van Club Brugge en Laurent Henkinet van Standard de Liège.

Roken en sporten gaan niet samen

“Voetbalsterren zijn belangrijke voorbeelden voor de generatie die wij rookvrij willen laten opgroeien. We hopen dat nu ook de sportclubs zich laten inspireren door hun boodschap en hun terreinen rookvrij maken", vertelt Ann Gils, woordvoerder van Generatie Rookvrij. 

Want kinderen en jongeren kopiëren gedrag, ook rookgedrag. “Sportclubs bevorderen het welzijn en de gezondheid van hun leden. Daarom moeten zij het goede voorbeeld geven en hun terreinen rookvrij maken", zegt Mechele. Zo voorkomen ze dat hun leden beginnen te roken, met de gekende schadelijke gevolgen. "Roken is een aanslag op je lichaam. Het verstoort de toevoer van zuurstof naar de longen, de spieren en het hart. Roken is niet alleen ongezond, het maakt het voor sporters ook onmogelijk om voor de volle 100% te presteren", omschrijft Tessa Wullaert de problematische gevolgen. 

Alle sportclubs rookvrij, want zien roken, doet roken

Dat rookgedrag gekopieerd wordt door jongeren weet ook Laurent Henkinet: “Als je jong bent, word je gemakkelijk beïnvloed, of dat nu op school is, op straat of door wat je ziet op tv, in clips of in je sportclub.” Ook hij vindt het belangrijk dat er in sportclubs niet wordt gerookt. Sinds de start van het initiatief Generatie Rookvrij hebben al meer dan 200 sportinfrastructuren de stap gezet om hun leden te beschermen tegen de gevolgen van meeroken en tegen de verleiding om zelf te roken. Door sportterreinen rookvrij te maken, voorkomen sportclubs dat kinderen en jongeren roken beschouwen als een normaal en aangenaam onderdeel van het leven, in plaats van als dodelijke verslaving.

Meer info op www.generatierookvrij.be